fbpx
Featured Video Play Icon

Dagens 3D-print – Nylon i olika färger

Som dagens 3D-print sätter vi fokus på Richard Horne som är en stor entusiast av 3D-printing hemma och erfaren veteran inom området. 

I denna video berättar han om hans erfarenhet av att skapa modeller med det nya plastmaterialet Taulman 618 Nylon. Denna tråd görs inte av vilken plast som helst och är framtagen särskilt för 3D-printing på FDM 3D-skrivare som använder sig av 1,75 mm plastfilament.

Nylon har mycket goda egenskaper som gör att det är slitstarkt, stöttåligt och flexibelt. Det kan t.ex. användas utmärkt för att göra kugghjul, glidlager och andra föremål som ska tåla friktion.

Modeller som man 3D-printar med Taulman Nylon är böjliga och känns som plastflaskor och andra förpackningar som är tillverkade på traditionellt sett, såsom formblåsning och formsprutning. 

En annan nämnvärd fördel med detta filament är att det är kemiskt neutralt och tål de flesta vätskor utan att brytas ner eller påverkas negativt av dem.

När man 3D-printar med FDM-teknik är det som brukligt viktigt att första lagret fäster korrekt och jämnt på byggplattan. Därför bör man justera den så att den är horisontell och ligger 0,1 mm från printspetsen när 3D-printern börjar skapa modellen. Byggplattans ytmaterial är också en viktig aspekt när det gäller vidhäftning. Nylontråden fäster t.ex. utmärkt mot blå maskeringstejp som man kan köpa i de flesta affärer. Det fungerar också på diverse material som består av träfiber, så man kan t.ex. lägga på en tunn skiva trä, faner, eller dylikt. Det är med andra ord fritt fram att experimentera med underlaget.

Färger!

Taulman 618 Nylon levereras i neutral vit färg. Richard visar dock i denna video att man lätt med enkla medel kan färga in tråden i olika nyanser. För det använder han sig av textilfärger som man kan köpa i vanliga affärer. 

I hans experiment färgar han in trådrullarna i olika segment vilket gör att utskrifterna skiftar i färg under 3D-utskrift. Man kan naturligtvis även färga in en hel tråd jämnt i färg. 

De flesta 3D-skrivare kan idag pausa utskriften för byte av tråd. Det gör att man enkelt kan göra horisontella färgskikt i ett 3D-printat objekt. Ett annat alternativ är att man använder sig av en maskin med två skrivarhuvuden (så som t.ex. Replicator 2X). Då kan man 3D-printa modeller där olika delar (inte bara horisontellt) kan ha olika färger.

Vi ser detta material som ett spännande alternativ till de mer traditionella ABS-plasterna och PLA. Som vanligt dyker det alltid upp andra användningsformer för en 3D-printtråd än den från början avsedda.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *