Här på Creative Tools använder vi dagligen våra 3D-skrivare i syfte att skapa provutskrifter till intresserade som vill veta mer om tekniken. Vi gillar även att experimentera och tänja gränserna för vad maskinerna klarar av och vilka saker som går att skapa med dem.
Nu när 3D-printing är på allas läppar går det inte en dag utan att man hör frågorna ”Vad skall man använda en 3D-skrivare till?” och ”Kan man 3D-printa vapen?!”.
Debatten i media (t.ex. Kobra) har varit mer intensiv än någonsin och då har det mestadels handlat om en mycket ung person vid namn Cody Wilson, vars vision är att skapa vapen som vem som helst skall kunna tillverka med 3D-skrivare. Det låter spännande ur ett tekniskt perspektiv, men å andra sidan verkar det horribelt om man ser vad det kan leda till.
Utöver att mena att alla bör ha rätt att skapa sina egna handeldvapen arbetar han med att göra 3D-filerna och bruksanvisningen kostnadsfritt tillgängliga för alla. Han har nu kommit fram till ett mål där den första helt 3D-printbara pistolen kommer att släppas inom kort. Den består helt av plast med undantag av en vanlig spik som fungerar som slagstift mot patronen. Den använder sig av vanliga patroner.
Att skilja mellan teknik och applikation
I debatten finns det flera olika åsikter gällande 3D-printing av vapen. I vårt land är det sannolikt en överväldigande majoritet som menar att man inte bör kunna få tillgång till handelvapen på detta enkla sätt.
Oavsett åsikt är det viktigt att man skiljer mellan tillverkningsprocessen och vilken typ av produkter som går att framställa med den. 3D-skrivare används sedan länge av vapen- och krigsindustrin i dess vanliga produktutvecklingsprocess. Tekniken används med andra ord redan för att framställa vapen.
Det som dock gör saken annorlunda i Cody Wilsons värld, är att den digitala förlagan för ett fungerande handeldvapen finns lättillgängligt för alla som vill framställa vapen privat hemma.
För att vända på steken bör vi påpeka att 3D-skrivare i en överväldigande majoritet av applikationer används idag för goda ting, t.ex. inom sjukvården för att rädda liv.
3D-skrivare som kan tillverka vapen
I Wilsons senaste konstruktion användes
FDM-tekniken för 3D-printing med professionella och jämförelsevis dyra 3D-skrivare från företaget Stratasys. En adderande ingrediens som komplicerar problemet är att de filer för pistolen i bilden ovan som släpps inom kort, även hade kunnat 3D-printas på en billig personlig 3D-skrivare som vem som helst kan ha hemma, såsom
RepRap och
MakerBot.
Plastmaterialet i trådform som de sistnämnda 3D-skrivare använder är mycket billigt och kostar endast cirka 350 SEK/kg. En komplett 3D-printad pistol kommer man med andra ord sannolikt att kunna printa för samma pengar som en pizza kostar!
Tekniken hann före lagen
Vi är inga jurister här på CT men vi kan bara anta att det är förbjudet (eller mycket olämpligt) att tillverka fungerande vapen hemma. Nu när 3D-skrivare hemma kan framställa nästan vad som helst från digitala 3D-filer, känns det att det är som det brukar – tekniken hinner alltid före lagen.
På kontoret har vi 12 olika typer och modeller av 3D-skrivare som 3D-printar alla möjliga ting med. Det är för oss en självklarhet att inte 3D-printa vapen då det skulle strida mot både lagen och våra värderingar. Det närmaste vi har kommit är att 3D-printa pilar med sugpropp på till kontorets leksaksarmborst. 🙂
Läs mer
Läs mer
Relaterade