fbpx
Featured Video Play Icon

Dagens 3D-print – Skalmodell av stege

Som dagens 3D-print visar vi ett exempel som sannolikt tilltalar alla som gillar miniatyrer, leksaker och dockskåp.

För några dagar sedan lade vi ut en 3D-modell av en stege gratis på vår hemsida som dagens 3D-modell. Den gjordes ursprungligen i 3ds Max och var avsedd för visualisering. Då den polygonmodellerades med detta i syfte fanns det ingen tanke att göra modellen lämplig för 3D-printing.

Detta innebär i praktiken att modellen kan ha hål, felvända ytor, överlappande element, osv som man i 3D-printing bör undvika. 

Vi tog därför uppdraget att göra detta visualiseringsobjekt till ett 3D-printbart objekt. Det gör man lätt i 3D-printberedningsprogrammet netfabb Studio. Där kan man t.ex. skala ner modellen tills den får plats i 3D-skrivarens byggvolym samt plocka isär den i dess logiska beståndsdelar. Det är också i netfabb som man enkelt kan fixa de eventuella felen som beskrevs ovan. Programmet har en smidig autolagningsfunktion som upptäcker och lagar de vanligaste meshfelen.

Vi skrev ut stegen på vår Replicator 2 3D-skrivare från MakerBot. Först exporterade vi filerna från netfabb Studio som STL-format. Vi valde att skapa vissa delar (föreställande stegens plast- och gummidelar) i svart CMR PLA plast och resten (aluminiumdelarna) i grå CMR PLA plast

Bilden ovan visar en byggplatta efter att den 3D-printats färdigt av Replicator 2. Modellen gick mycket snabbt att skriva ut och vi nöjde oss med standardupplösningen på 0,27 mm per lager samt 10% ifyllning. I just små och tunna delar spelar ifyllnad oftast inte någon roll då konturerna i varje lager oftast täcker hela objektet ändå.

Efter att vi skrivit ut både gråa och svarta delar var det bara att sätta ihop dem med lim så som man brukar göra när man bygger skalmodeller i plast. Limmet vi använde var helt vanligt superlim vilket fungerar utmärkt för PLA-plast från 3D-skrivaren.

Ovan kan du se det färdiga resultatet. Skalmodeller bär alltid med sig en charm av att vara söta genom att vara en mindre förlaga av originalet som vi i vanliga fall uppfattar som mycket större.

Om du vill 3D-printa en egen kopia av stegen kan du ladda hem modellen gratis från denna länk.


Läs mer

Läs mer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *