fbpx
Featured Video Play Icon

Dagens 3D-print – Handprotes som du kan framställa hemma

Som dagens 3D-utskrift, eller kanske rentav årets 3D-utskrift, vill vi hedra Richard Van As från Sydafrika. I en arbetsolycka förlorade han de flesta fingrar på sin högra hand vilket förändrade hans liv och även senare flera andra människors genom hans uppfinning.

Richard bestämde sig att skapa en mekanisk hand som skulle ge honom bättre greppförmåga. Han satte därför igång ett projekt för att skapa konstruktionen. Under projektnamnet Robohand utvecklade han mekaniska delar som han sedan på sajten Thingiverse.com publicerade för kostnadsfri nedladdning.

Handprotesen har spridit sig som en löpeld till fler som var i behov av att förbättra ergonomisk funktionalitet. Vi ser det som ett bevis på att 3D-skrivare hemma hos ”vanliga människor” kan revolutionera sättet vi skapar produkter i våra liv.

Richard samarbetade med en konstruktör på andra sidan jorden. Hemma har han en Replicator 2 3D-skrivare från MakerBot som han använde för att framställa prototyperna till handen under dess utveckling. Det innebar att ställtiden bara handlade om minuter för honom att kunna framställa 3D-modellerna i Australien.

Här kan du se en iteration av Robohand samt Richards högra hand.

Det som känns extra inspirerande med detta projekt är att det inte bara handlar om produktutveckling. Denna kan ju ske på ett eller annat sätt.

I praktiken innebär det faktum att fler och fler kan ha 3D-skrivare hemma att man även äger tillverkningsprocessen. Med andra ord kan man tillverka proteser för eget bruk eller andra och kostnaden blir därmed minimal!

Läs mer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *