fbpx
Dagens 3D-print – Sockeln ”Six Feet Under”

Dagens 3D-print – Sockeln ”Six Feet Under”

Vad gör man när ens vackra vintage-tvålkopp inte dränerar tvålvattnet ordentligt? Vattnet blir stående under och runt tvålkoppen och bildar en seg otrevlig sörja som biter sig fast i vasken. Jo, man tänker till och uppfinner en tvålkoppssockel. Inte bara blir det ett förmodligen nytt bidrag till svenska ordlistan, det blir också en kul pryl att formge och 3D-printa!

Tvålkoppens undersida är inte anpassad för att stå på plant underlag. Om tvålkoppen kom upp lite högre skulle tvålvattnet enkelt rinna ner i vasken, på så sätt sparar man timmar av idogt vaskskrubbande…

Modellen tar snabbt form i CINEMA 4D R14 Studio. Här polygonmodelleras den med några få primitivobjekt och deformers. Geometrier och volymer krockar hejvilt i modellen, inget finlir här.

Modellen sparas från CINEMA 4D i STL-format och tas sedan in i MakerBot MakerWare. Där ställs inställningarna för utskriften. Utskriften får 5 % infill istället för normala 10 % i standardinställningarna. En runda i Netfabb Studio visar på två små hål i geometrin som snabbt auto-repareras.

3D-utskriften sker i detta fall på en MakerBot Replicator 2 med vit CMR PLA-plast. Efter en första utskrift som fick kasseras kom denna (i bilden) ut på andra försöket. Tid: 17 minuter. I första försöket skapade en ansamling av smält plast utanpå extrudern problem i de första viktiga utskriftslagerna, därav fick det avbrytas. Den utskrivna sockeln väger ca 3 g, vilket ger en materialkostnad på 1 kr och 20 öre.

Sedan står tvålkoppen stadigt på benen. Valde att kalla den för ”Six Feet Under” eftersom den står undertill och har sex fötter… Nu rinner tvålvattnet obehindrat ner i vasken och alla är nöjda. 

STL-modellen till denna tvålkoppssockel kan du ladda ner här från Thingiverse.


Läs mer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *