fbpx
Dagens 3D-print – Köpa prylen i affären eller skriva ut i 3D?

Dagens 3D-print – Köpa prylen i affären eller skriva ut i 3D?

Idag vill vi adressera den frågan ”kan man ha praktisk nytta av en 3D-skrivare?”. Det gör vi genom att titta djupare på ett fall som beskrevs i denna artikel på BoingBoing.net.

Artikeln tar upp frågan från en konsument som tyckte att en pryl gjord i plast verkade för dyr, för det är ju ”bara en plastbit”. Objektet i frågan heter Cable Comb gjort av företaget aCom Tools. Det används för att lättare få ordning på el- och datakablar.

I artikeln framgår att man på sajten Reddit läst om att användaren WillySF tog saken i egna händer och 3D-modellerade en egen version av verktyget som sedan delades ut som STL-filer – vilka man kan se i bilden ovan.

Därmed kan man i praktiken få samma funktionalitet som aCom Tools version fast istället för att köpa det i affären kan man välja att 3D-printa den hemma på sin 3D-skrivare.

Nätet är redan fullt av hundratusentals om inte miljontals färdiga 3D-filer som man kan ladda hem och 3D-printa. Det finns alla möjliga nyttoföremål att välja bland och typiska sådana är tillbehör till kamerautrustning

Då ursprungsfrågan som motiverade WillySF att 3D-modellera ett ”billigare” alternativ var att originalet från aCom Tools var för dyr, tar vi här en djupare titt i faktiska siffror för att analysera om ekvationen håller.

På Amazon kan man köpa Cable Comb för 45 USD vilket i dagens valuta är cirka 300 SEK. 

Ovan ser man WillySFs STL-filer som vi laddade in i programmet netfabb. Där kan man konstatera att båda beståndsdelar tillsammans har en totalvolym på 686 kubikcentimeter.

I dagens pris för den billigaste spolen vit 3D-printmaterial hamnar man på 295 SEK per kg. Det blir cirka 30 öre per gram.

Vi har inte tagit oss tid att 3D-printa detta verktyg för att bekräfta mängden plast som går åt för att 3D-printa en kabelkam, men från netfabbs volymberäkning vet vi att volymen skulle innebära att kostnaden hamnar på 686 cm3 x 30 öre, vilket ger 205 SEK.

Det innebär att man sparar cirka 90 SEK om man 3D-printar den istället för att köpa den i handeln. Denna kostnad förutsätter dock i vår beräkning att man 3D-printar den med 100% ifyllning, med andra ord helt massivt. Vi vet dock att detta inte är nödvändigt då 3D-printing kan skapa modeller med en viss mängd luft inuti utan att hållfastheten för normalt bruk blir nämnvärt lägre.

Vår bedömning är att man lätt skulle kunna 3D-printa denna med endast 25% fyllning och 75% luft invändigt men ändå få tillräcklig styrka i modellen. 

Därmed bedömer vi att 50 SEK kan kapas bort från de 205 SEK produkten skulle kosta i helt solid version. Om vi avrundar skulle den 3D-printade modellen av verktyget kosta 150 SEK istället för de drygt 300 SEK i affären.

Videon ovan visar hur originalet ser ut och fungerar. Verkligen ett smart verktyg om vi får tycka till. Vår enkla kalkyl och bedömning är naturligtvis inte helt vattentät då det finns andra frågor som man måste ta hänsyn till.

Om man köper den online får man nog vänta ett fåtal dagar tills man får den i handen och kan börja bruka det. Skulle man råka bo i en stad där detta ”udda” verktyg finns som lagervara i en affär kan man naturligtvis få tag i det samma dag. Därtill måste man dock lägga både tid och pengar för att själv hämta den.

Alternativet att 3D-printa produkten är inte heller snabbt men erbjuder, som vi ser, vissa fördelar. Ca 686 kubikcentimeter kommer att ta många timmar att 3D-printa på en normal 3D-skrivare. Det kan handla om cirka 6 till 12 timmar vilket man kan låta gå över natten och därmed kan man börja använda sin Cable Comb dagen efter.

Det finns naturligtvis andra aspekter just i detta exempel. Man vet t.ex. inte hur den 3D-printade modellen jämförs i prestanda mot den köpta och utöver det finns det andra saker att ta hänsyn till, inte minst upphovsrätten. Detta är en fråga som vi tror kommer att uppdagas mer och mer i media framöver.

Praktiska 3D-printobjekt som redan finns idag

Redan idag ser vi många praktiska applikationer som motiverar en 3D-skrivare i hemmet. Då kan man på kort tid och mycket låg kostnad fabricera nyttiga föremål hemma som man kan bruka, förändra och förbättra för eget bruk. Nedan finns några kända exempel:


Läs mer

Fler artiklar – Dagens 3D-print
Om 3D-printing
3D-skrivare
3D-printmaterial
3D-printforum

Läs mer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *