fbpx
Dagens 3D-print – Blobben

Dagens 3D-print – Blobben

3D-skrivare av typen FFF som smälter en tråd av plast, bygger på en mycket enkel princip som i praktiken är identisk med en helt vanlig smältlimpistol. Skillnaden är att det sker i en mycket mindre skala och är styrt av 3D-skrivarens inbyggda dator.

När första lagret skrivs ut skall plasten fästa mot byggplattan. Om denna av någon anledning inte är inte är helt ren kan materialet lossna från plattan men 3D-skrivaren matar på som vanligt.

I praktiken är detta inget stort problem då man med enkla medel ser till att plattan är ren (tvätta det med ett papper fuktat med lite t-sprit). Om det skulle hända räcker det att man stänger av utskriften och försiktigt drar loss plasten som bildas runt printhuvudet. 3D-skrivarnas konstruktion är så robust att i stort sett inget skadas om detta sker. Det är dock en förutsättning att man håller ett öga under de första lagren för att se att allt är OK, och kan stoppa utskriften efter några minuter om man ser att utskriften släpper från plattan.

Detta sker mycket sällan men i de fall det inträffar bildas små märkliga organiska former som man skulle kunna kalla för ”blobben”. Det finns faktiskt en dedikerad flickr-grupp som endast visar upp så kallade 3D print fail art.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.